Υγειονομικές εφαρμογές / Απωθήσεις ερπετών - πουλιών


Απώθηση ερπετών

Στη χώρα μας τα περισσότερα φίδια είναι μη δηλητηριώδη, ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Από τα 70 είδη ερπετών, μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο και είναι όλα τους είδη φιδιών. Τα 5 από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών (oχιές) με σχετικά ισχυρό δηλητήριο, και τα υπόλοιπα 2 ανήκουν στην οικογένεια των Κολουβρίδων , με ασθενές δηλητήριο ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών έχουν διαφορετική εξάπλωση ανά τις γεωγραφικές περιοχές του ελλαδικού χώρου και είναι τα εξής: Οχιά, Οθωμανική οχιά, οχιά της Μήλου, αστρίτης, Νανόχεντρα (φέρει το πιο ασθενές δηλητήριο). Οι δηλητηριώδεις Κολουβρίδες είναι ο Σαπίτης και το Αγιόφιδο. Χαρακτηριστικά των οχιών αποτελούν τόσο το τριγωνικό τους κεφάλι όσο και οι οφθαλμοί οι οποίοι έχουν κάθετη κόρη.

Μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία τους συντελεί σημαντικά στην ισορροπία του οικοσυστήματος μιας και στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τρέφονται κυρίως με έντομα , καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από αυτά. Στα επόμενα χρόνια και εφόσον αποκτήσουν το ανάλογο μέγεθος ,τρέφονται με τρωκτικά. Θα λέγαμε ότι παίζουν σοβαρότατο ρόλο στον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών.

Συνίσταται ο σχολαστικός καθαρισμός των χώρων από πέτρες, ξύλα, χόρτα κ.α. ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ύπαρξης σημείων φωλεασμού. Επιπλέον ο αποτελεσματικός έλεγχος των τρωκτικών μειώνει τις πηγές τροφής των φιδιών. Επίσης για την προστασία των χώρων συνίσταται η περιμετρική εφαρμογή κατάλληλων απωθητικών σκευασμάτων.

Σε περίπτωση δαγκώματος συνίσταται η άμεση διακομιδή του θύματος σε νοσοκομείο.

Απώθηση πουλιών


Η παρουσία πουλιών (ειδικά των περιστεριών που η παρουσία τους στις αστικές περιοχές είναι έντονη) συχνά είναι ενοχλητική. Εκτός από την ενοχλητική τους παρουσία πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περιστέρια αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες πάνω από 50 ασθένειες και εκτοπαράσιτα που συνδέονται με αυτά. Τα πουλιά συνηθίζουν να προσγειώνονται σε πρεβάζια παραθύρων, προεξοχές στεγών, μαρκίζες οικοδομών κ.α. Το πρόβλημα συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση πλαστικών διχτυών που δεν επιτρέπουν την είσοδό τους σε χώρους και με τη χρήση απωθητικών πλαστικών ή μεταλλικών και απλά τα απωθούν χωρίς να τα τραυματίζουν ή να τα θανατώνουν.