Υγειονομικές εφαρμογές / Απεντομώσεις / Παράσιτα


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΨΥΛΛΟΙ
ΚΟΡΙΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ
ΣΦΗΚΕΣ ΣΚΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ
ΜΥΓΕΣ ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ Ή ΜΥΓΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΜΥΓΑΚΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΚΙ Ή SILVER FISH
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ

Τα μαύρα σκουλήκια αγαπούν το σκοτάδι γι\' αυτό και τα συναντάμε συνήθως τη νύχτα. Ζουν αρκετά χρόνια (3-7 έτη) αλλά κάνουν την εμφάνισή τους το Σεπτέμβριο ή σπανιότερα την Άνοιξη. Διαχειμάζουν στο χώμα και συνήθως τρέφονται από οργανική ουσία σε αποσύνθεση, λόγος στον οποίο οφείλουν την έντονη δυσοσμία που εκκρίνουν όταν τραυματίζονται. Θα τα κατατάσσαμε στα ωφέλιμα έντομα αφού βοηθούν στην βιοδιάσπαση τρώγοντας την αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Δεν είναι έντομο υγιειονομικής σημασίας και η καταπολέμηση τους γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους.

ΕΙΔΗ
Είναι γνωστά ως Millipedes και ανήκουν στη κατηγορία Diploda. Υπάρχουν 13,000 είδη που ζουν όλα στο έδαφος. Φέρουν πολλά ζευγάρια ψευδόποδων αλλά στην πραγματικότητα φέρουν δύο ζεύγη ποδιών σε κάθε τμήμα του σώματός τους. Ο αριθμός τους ποικίλει αλλά συνήθως τα πραγματικά πόδια δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δέκα. Έχουν ένα ζεύγος κεραιών και απλά μάτια. Το ακμαίο θηλυκό μπορεί να γεννήσει από 20-300 αυγά το χρόνο, αριθμός που μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκονται. Οι προνύμφες μπορούν να διατηρηθούν από δύο έως και πέντε έτη μέχρι να γίνουν αργότερα γενετικά ώριμα


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όταν ενοχληθούν ή απειληθούν κουλουριάζονται. Μετά από βροχοπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στην προσπάθειά τους να προστατευτούν. Συνίσταται καλός καθαρισμός από πεσμένα φύλλα περιμετρικά των χώρων.