Υγειονομικές εφαρμογές / Απεντομώσεις / Παράσιτα


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΨΥΛΛΟΙ
ΚΟΡΙΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ
ΣΦΗΚΕΣ ΣΚΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ
ΜΥΓΕΣ ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ Ή ΜΥΓΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΜΥΓΑΚΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΚΙ Ή SILVER FISH
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Οι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι και την ημέρα κρύβονται σε ζεστά, υγρά και σκοτεινά σημεία, κάτω από πέτρες, στις σχισμάδες των βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνουν από την κρύπτη τους, για να βρούνε τροφή. Τρώνε έντομα, αράχνες κι άλλα μικροζωύφια.

ΕΙΔΗ
Έντομο του γένους των αραχνοειδών και της οικογένειας των αρθροπόδων. Έχει μέγεθος από 3 μέχρι 18 cm. Τα είδη με το ισχυρότερο δηλητήριο έχουν συνήθως χρώμα κιτρινωπό ή κιτρινοπράσινο και τα μη δηλητηριώδη καφέ, καστανό ή μαύρο. Μετά τη σύζευξη, ο θηλυκός σκορπιός καταβροχθίζει τον αρσενικό και ύστερα από μερικούς μήνες το θηλυκό γεννάει 20 με 30 αβγά. Η μητέρα βοηθάει με τις λαβίδες της να βγούνε τα μικρά από τ\' αβγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα. Στην Ελλάδα το πιο κοινό είδος σκορπιού είναι το Mesobuthus gibbosus

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το δηλητήριο τους περιέχει μια νευροτοξίνη και επιτίθενται σε άνθρωπο και ζώα όταν ενοχληθούν. Το κέντρισμά τους είναι επώδυνο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν επιτεθεί μιας και κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάζουν ευαισθησία, ιδιαίτερα τα παιδιά , οπότε καλό θα είναι άμεσα να απευθυνόμαστε σε γιατρό.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τους απωθεί το φως και δεν απομακρύνονται από την κρύπτη τους εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζονται.

Μπορούν να εισβάλλουν μέσα σε σπίτια προς αναζήτηση υγρασίας

Συνίσταται απομάκρυνση από το χώρο μας συσσωρεμένων υλικών (ξύλα, πέτρες, σίδερα κ.α.), καθώς μπορούν να αποτελέσουν άριστες κρυψώνες των σκορπιών. Χρειάζεται προσοχή γιατί εύκολα μπορούν να μεταφερθούν μέσα στο σπίτια μεταφέροντας ξύλα για το τζάκι.

Η δραστικότητα του δηλητηρίου διαφέρει από είδος σε είδος και δεν έχει σχέση με το μέγεθος.