Υγειονομικές εφαρμογές / Απεντομώσεις / Παράσιτα


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΨΥΛΛΟΙ
ΚΟΡΙΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ
ΣΦΗΚΕΣ ΣΚΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ
ΜΥΓΕΣ ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ Ή ΜΥΓΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΜΥΓΑΚΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΚΙ Ή SILVER FISH
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


ΚΟΡΙΟΣ

Οι κοριοί κατακλύζουν τις κατοικίες και ζουν σε ρωγμές, χαραμάδες, κάτω από ταπετσαρίες, στα κρεβάτια και άλλα έπιπλά και στα ίδια σημεία αφήνουν και τα αυγά τους Η διασπορά τους γίνεται κυρίως με τη μεταφορά διάφορων ειδών (έπιπλα, αποσκευές κ.α.) μέσα στα οποία ζουν και ποτέ με τον άνθρωπο. Συνήθως μετά το τσίμπημα εμφανίζονται κοκκινίλες, πρήξιμο και έντονη φαγούρα. Τα τσιμπήματα του είναι χαρακτηριστικά γιατί δημιουργούν μια σειρά που θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με «γαζί».

ΕΙΔΗ
Οι κοριοί είναι μικρά έντομα, πεπλατυσμένα, χρώματος καφέ και μοιάζουν με κινούμενους κόκκους φακής. Έχουν μήκος 4-5mm, πλάτος περίπου 3mm και είναι άπτερα. Είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και το θανατηφόρο σημείο τους είναι 44-45oC, αλλά ακόμη και σε θερμοκρασίες 36-37oC σε συνδυασμό με μεγάλη σχετική υγρασία μπορεί να θανατώσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των κοριών. Η ενεργητικότητα τους σταματά και σε θερμοκρασίες 13-15oC. Κατά τη διάρκεια της ζωή τους χρειάζονται τουλάχιστον 5 γεύματα. Το θηλυκό γεννά 200-500 αυγά σε ομάδες των 10-50 αυγών και η εκκόλαψή τους γίνεται σε 4-21 μέρες (συνήθως 10) ανάλογα με τη θερμοκρασία. Ανάλογα με τις συνθήκες ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη από αυγό σε τέλειο έντομο ποικίλει από 35-130 ημέρες. Μπορούν να ζήσουν αρκετό διάστημα χωρίς τροφή (80-140 μέρες), γεγονός που μπορεί να επιμηκύνει ακόμη περισσότερο το χρόνο εξέλιξης από αυγό σε τέλειο έντομο. Το πλέον κοινό είδος είναι το Cimex lectularius L. (κοριός του κρεβατιού).

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των κοριών σε ένα χώρο, συνδέεται άμεσα με την Ηπατίτιδα Β’, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κίρρωση η καρκίνο του Ήπατος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι κοριοί απομυζούν αίμα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους και πλησιάζουν τον άνθρωπο μόνο γι’ αυτό το σκοπό.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να εντοπίζεται προσβολή σε σπίτια που φιλοξενούν φαντάρους μιας και συχνά απαντώνται στους κοιτώνες των στρατοπέδων.

Τα αντικείμενα που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα κοριών έχουν και χαρακτηριστική οσμή. Οι κοριοί παραμένουν συνήθως κρυμμένοι και μόνο το βράδυ βγαίνουν για αναζήτηση τροφής.

Η εξάπλωσή τους, την τελευταία δεκαετία, έχει επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αν. Ασία και την Αυστραλία. Εκτιμάται ότι η αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100% έως 500%.

Διάφορες υποθέσεις γίνονται από τους επιστήμονες για τις αιτίες της νέας "έκρηξης” των κοριών διεθνώς, όπως η μεγάλη αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων, η αλλαγή στο είδος των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων (από ευρέος φάσματος σε πιο εξειδικευμένα), καθώς και η αυξημένη αντίσταση των κοριών σε αυτές τις χημικές ουσίες.