Υγειονομικές εφαρμογές / Απεντομώσεις / Παράσιτα


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΨΥΛΛΟΙ
ΚΟΡΙΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ
ΣΦΗΚΕΣ ΣΚΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ
ΜΥΓΕΣ ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ Ή ΜΥΓΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΜΥΓΑΚΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΚΙ Ή SILVER FISH
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


ΨΥΛΛΟΙ

Ο ψύλλος είναι ένα εκτοπαράσιτο το οποίο τρέφεται από το αίμα των ξενιστών που παρασιτεί. Ξενιστές μπορεί να είναι ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι, τα τρωκτικά, τα πτηνά Παρόλο που οι ψύλλοι μπορεί να αποτελούν πρόβλημα όλο το χρόνο, ο πληθυσμός των ψύλλων εξαπλώνεται γύρω στις 5 με 6 εβδομάδες μετά την άνοδο της θερμοκρασίας. Τα αυγά και οι προνύμφες βρίσκονται στο χώρο διαμονής του κατοικίδιου όπου και συνεχίζουν το βιολογικό τους κύκλο. Η πλειοψηφία των ενήλικων ψύλλων παρασιτεί πάνω στο ζώο ενώ τα αυγά και οι προνύμφες βρίσκονται διασκορπισμένα στο χώρο του σπιτιού και κυρίως σε σημεία σκοτεινά (ρωγμές στο πάτωμα, χαλιά, σε ξύλινα πατώματα) όπου γίνεται η εκκόλαψη των αυγών και εν συνεχεία η ενηλικίωση των προνυμφών

ΕΙΔΗ
Τα βασικότερα είδη των ψύλλων είναι τα εξής:
  • Pulex irritans (ψύλλος του ανθρώπου) . Κύριος ξενιστής είναι ο άνθρωπος αλλά μπορεί να βρεθεί και σε ζώα
  • Ctenocephalides felis και canis (ψύλλος της γάτας και ψύλλος του σκύλου)
  • Xenopsylla cheopis (ψύλλος τρωκτικών- συνήθως του Rattus Rattus)
  • Echidnophaga gallinacea (ψύλλος των πουλερικών). Εκτός από τα πουλερικά μπορεί να βρεθεί σε γάτες, κουνέλια, ποντικούς και στον άνθρωπο
Πρέπει να τονίσουμε ότι παρόλο που τα περισσότερα είδη ψύλλων έχουν ένα ή δύο προτιμώμενα είδη ξενιστών, δεν έχουν αποκλειστικό ξενιστή. Για παράδειγμα οι ψύλλοι της γάτας και του σκύλου εύκολα θα τραφούν σε ανθρώπους απουσία των προτιμώμενων ξενιστών τους

Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου του παράσιτου είναι συνήθως 2 έως 6 εβδομάδες.
Απαραίτητοι παράγοντες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ψύλλων είναι οι κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος όπως η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία. Η μέση θερμοκρασία είναι 18-30οC και η υγρασία 70-80%.

Το ενήλικο παράσιτο τρέφεται από το αίμα του οργανισμού στον οποίο παρασιτεί. Από τη στιγμή που θα πάρει τη τροφή το θηλυκό ενήλικο παράσιτο θα αρχίσει να γεννά μετά από χρονικό διάστημα 3-4 ημερών. Η ποσότητα των αυγών που γεννά ο ψύλλος είναι πάρα πολύ μεγάλη (γεννά μέχρι 50 αυγά την ημέρα και μέχρι 2000 αυγά σε ολόκληρη τη ζωή του). Το θηλυκό παράσιτο γεννά τα αυγά του πάνω στο ξενιστή, συνήθως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η διάρκεια επώασης των αυγών σε ευνοϊκές συνθήκες είναι 2 με 14 μέρες και η πιο κατάλληλη θερμοκρασία 18-27οC με σχετική υγρασία 70%. Μετά το στάδιο της επώασης οι προνύμφες προσελκύονται σε σκοτεινά μέρη (ρωγμές στο πάτωμα, ανάμεσα στις ξύλινες πλάκες του πατώματος, σε χαλιά ή πίσω από τα έπιπλα) και τρέφονται με τα απεκκρίματα τους, τα οποία περιέχουν ποσότητα αίματος του ξενιστή. Ακολουθεί η μετάλλαξη σε δευτέρου και τρίτου σταδίου προνύμφες. Η διάρκεια του σταδίου αυτού είναι συνήθως 5 έως 11 ημέρες εφόσον υπάρχει αρκετό φαγητό και ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος, όμως αυτό μπορεί να διαρκέσει έως πάνω από 200 μέρες ανάλογα με τις συνθήκες διατροφής, θερμοκρασίας και υγρασίας. Θερμοκρασίες 35-37oC είναι ανασταλτικές για την εξέλιξη των προνυμφών. Στο στάδιο της νύμφης παραμένουν για χρονικό διάστημα 8-9 ημερών. Κατά το διάστημα αυτό συνεχίζουν να εξελίσσονται και προχωρούν προς την ενηλικίωση.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Οι σπουδαιότερες ασθένειες που μεταδίδονται από τους ψύλλους είναι η πανώλη, ο ενδημικός τύφος και ο μελιταίος πυρετός.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σπίτια που φιλοξενούν οικόσιτα ζώα αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα προσβολής από ψύλλους.
Το γεγονός ότι δεν βλέπουμε ενήλικους ψύλλους πάνω στο ζώο μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και στο χώρο.

Τα αυγά των ψύλλων δεν είναι κολλημένα πάνω στο ζώο, έτσι γρήγορα πέφτουν στο χώρο του σπιτιού και κυρίως στο σημείο που κοιμάται και ξεκουράζεται το ζώο.

Τα τέλεια έντομα δεν πηγαίνουν για αναζήτηση του ξενιστή, συνήθως παραμένουν στην ίδια θέση μέχρι ο ξενιστής περάσει από τη θέση που βρίσκονται και με ένα πήδημα προσκολλώνται σ’ αυτόν.

Αν υπάρχει οικόσιτο ζώο προσβεβλημένο από ψύλλους, απαραίτητο είναι να προβούμε σε αποπαρασιτισμό ακολουθώντας τις συμβουλές του κτηνίατρου. Κατόπιν να πλυθούν και να καθαριστούν καλά τα χαλιά, οι μοκέτες, τα καλύμματα , οι κουβέρτες και γενικότερα τα υφάσματα που έρχονται σε επαφή με το ζώο. Στη συνέχεια πρέπει να πραγματοποιηθεί ειδική εφαρμογή απεντόμωσης του χώρου. Στις τελευταίες δύο ενέργειες πρέπει να προβούμε ακόμη και όταν δεν υπάρχει οικόσιτο ζώο στο χώρο, αλλά παρόλα αυτά έχει διαπιστωθεί προσβολή.

Οι ψύλλοι πηδούν περίπου 20cm κάθετα και 30 cm ή περισσότερο οριζόντια