Υγειονομικές εφαρμογές / Απεντομώσεις / Παράσιτα


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΨΥΛΛΟΙ
ΚΟΡΙΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ
ΣΦΗΚΕΣ ΣΚΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ
ΜΥΓΕΣ ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ Ή ΜΥΓΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΜΥΓΑΚΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΚΙ Ή SILVER FISH
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οι κατσαρίδες είναι έντομα τροπικά με παγκόσμια εξάπλωση. Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 4.000 είδη παγκοσμίως. Μόνο δέκα είδη απασχολούν τη Δημόσια Υγεία και 4 από αυτά απαντώνται στη χώρα μας, με διαφορετικές συνήθειες το καθένα και άρα με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Είναι έντομα παμφάγα, με ιδιαίτερη προτίμηση σε τροφές που περιέχουν άμυλο και ζάχαρη.

ΕΙΔΗ
BLATTELA GERMANICA (ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ)

Είδος που το συναντάμε κατά ομάδες σε θερμά προφυλαγμένα σημεία και κοντά στην πηγή τροφής (γνωστή και ως ξανθιά κατσαρίδα). Συνήθως βρίσκεται πίσω από ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, φούρνους κ.α. ), κάτω από νεροχύτες, μέσα σε ντουλάπια και γενικά σε σημεία που τους εξασφαλίζουν προστασία και τροφή. Προτιμά ζεστό και υγρό περιβάλλον 20-27οC. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων είναι 153 ημέρες για τα θηλυκά και 128 ημέρες για τα αρσενικά. Κάθε ωόσακος περιέχει περίπου 36 αυγά.PERIPLANETA AMERICANA (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ)

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος κατσαρίδα που δημιουργεί προβλήματα στον ελλαδικό χώρο. Απαντάται κυρίως στους υπονόμους και τα φρεάτια και μέσω των σωληνώσεων της αποχέτευσης μεταφέρεται στις κουζίνες και στα μπάνια. Τα τέλεια έντομα έχουν την ικανότητα να πετούνε, οπότε μπορούν να μεταφερθούν σε νέους χώρους όπου δημιουργούν καινούργιες προσβολές. Προτιμά θερμοκρασίες γύρω στους 29οC και αρκετά υψηλή υγρασία. Η διάρκεια ζωής είναι 125-706 μέρες για τα θηλυκά και 125-362 ημέρες για τα αρσενικά. Κάθε θηλυκό σχηματίζει 10-90 ωοσάκους και ο καθένας περιέχει περίπου 18 αυγά.BLATTA ORIENTALIS LINNAEUS (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ)

Είδος που συνήθως ζει σε εξωτερικούς χώρους (γνωστή και ως μαύρη κατσαρίδα), αλλά μπορεί να το συναντούμε και εντός κατοικημένων χώρων. Κρύβεται κάτω από ντουλάπες και άλλα έπιπλα και κυρίως γύρω από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης. Τρέφεται κυρίως από αμυλούχες τροφές. Προτιμά θερμοκρασίες 20-29οC. Η διάρκεια ζωής της είναι 34-181 και 112-160 ημέρες για τα ενήλικα θηλυκά και αρσενικά αντίστοιχα. Κάθε θηλυκό παράγει 5-10 ωοσάκους με περίπου 16 αυγά στον καθένα.

SUPELLA LONGIPALPA

Προτιμά θερμό και σχετικά ξηρό περιβάλλον . Απαντώνται σε κατασκευές που βρίσκονται ψηλότερα από το πάτωμα όπως κορνίζες, ταπετσαρίες, διάφορες συσκευές. Ο βιολογικός της κύκλος ολοκληρώνεται σε 90-276 ημέρες και το θηλυκό παράγει περίπου 14 ωοσάκους.


ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι κατσαρίδες μεταφέρουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για τροφικές δηλητηριάσεις, τύφο, γαστρεντερίτιδα, δυσεντερία κ.α.. Επίσης είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα ιδίως σε ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με βρογχικές ασθένειες, λόγω του ότι σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους απορρίπτουν το δέρμα τους το οποίο μεταφέρεται μέσω του αέρα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι κατσαρίδες διαβιούν σε σκοτεινά μέρη με: υγρασία, οργανική ουσία, ησυχία όπως σε υπόγεια, σε αποχετεύσεις, κουζίνες, ντουλάπια με τρόφιμα, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές όπως καφετιέρες, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, τοστιέρες, κ.α. Σαφής ένδειξη ύπαρξης γερμανικής κατσαρίδας στα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι τα περιττώματα της που μοιάζουν με κόκκους πιπεριού. Όταν βλέπουμε να κυκλοφορούν άτομα του πληθυσμού σε μια κουζίνα οικίας ή σε κάποιο επαγγελματικό χώρο συνήθως το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται άμεση επέμβαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως αν σε διάστημα μιας εβδομάδας δούμε 4 κατσαρίδες στο σπίτι μας ο πληθυσμός που διαβιεί πίσω από τα ντουλάπια μας είναι κατ’ ελάχιστο 400.

Για την αναατολική κατσαρίδα κλείσιμο τυχόν ανοιγμάτων γύρω από αποχετεύσεις καθώς και τοποθέτηση βεντούζας στα «μάτια» των αποχετεύσεων εμποδίζει την είσοδο των εντόμων στους εσωτερικούς χώρους.